Купуючи ароматну каву, ми навіть не здогадуємося про її обробку, але ж від цього залежить смак і ароматичні характеристики напою. Які існують методи обробки кави?
Сухий спосіб обробки кави
Здебільшого бразильські сорти кави обробляють сухим методом. Це найпростіший спосіб, який застосовується з давніх пір.
Ягоди кави рівномірно розкладають на сонячному місці, на ніч щільно закривають, щоб уникнути попадання вологи. Після 2 тижнів плоди добре висихають, набуває характерного коричневий відтінок. Якщо потрясти буде чути стукіт ягід.
Близько 60% світової кави обробляють таким чином. Оригінально діють в Ємені та Ефіопії, де ягоди залишають сохнути прямо на деревах. На землі розстилають матерію, щоб плоди падалі не на землю. Іноді доводиться вручну трясти дерево, щоб зібрати всі ягоди, які потім просівають від різного сміття.
Рекомендуємо спробувати:
Ціна від 109 грн |
Ціна від 120 грн |
Ціна від 120 грн |
Ціна від 145 грн |
Ціна від 175 грн |
Ціна від 130 грн |
Ціна від 150 грн |
Кава Арабіка Costa Rica Tarazzu Ціна від 160 грн |
Кава Ethiopia Gambella Natural Ціна від 165 грн |
Вологий спосіб обробки кави
Кращі сорти кави, які вирощуються на плантаціях Коста-Ріки, Кенії або Колумбії обробляють вологим (мокрим) методом. Тут необхідне спеціальне обладнання, це більш новий метод обробки.
Після складання ягід, вони проходять спеціальний млин, де знімається м'якоть з ягід. Залишається лише тонка оболонка. Головне, щоб плоди були однорідними. Відразу після збору ягід протягом 6 годин проводять піккінг - видаляють м'якоть за допомогою циліндрових (дискових) пристроїв. Ягоди пресують, щоб зерна не постраждали. Потім ретельно промивають, відбирають тільки здорові зерна (поганої якості спливають відразу на поверхню). Це перша стадія сортування зерен кави.
Після промивання зерна потрапляють в басейн для перемішування і подальшого очищення до 1 доби. Залишки м'якоті руйнуються, і змиваються великою кількістю води. В результаті отримуємо чисті добірні зернята, які гладкі і ще вологі. Так отримують елітну каву преміум класу.
Етапи обробки кавових зерен
Фабрики, де виробляють каву, проводить первинну обробку і сортування зерен. Спочатку їх ретельно очищають від землі, пилу, сміття продуванням.
Далі йде магнітне очищення, де прибирають домішки вже металевого характеру.
Машинами очищають кави від рогових оболонок, після цього проводиться полірування, де прибирають сріблясту тонку оболонку.
Потім гранулометричне сортування (за розміром), застосовують сітки з 9 осередками. Більше зерно має вищу якість.
Далі відбираються зерна з дефектами машинами або вручну за кольором. Останній крок - відбір вручну, з гарантією вищої якості зерен, якщо після машинного відбору залишилися неякісні зерна.
Залишилися питання?
Телефонуйте за тел.