Існує близько 40 видів кавових зерен, але найбільш популярними вважаються арабіка і робуста. Вони однаково популярні в усьому світі. При цьому вони повністю відрізняються один від одного.
Арабіка і робуста - відмінність сортів
Кава арабіка набув поширення з Ефіопії. Виростає це дерево на висоті 0,6-2,2 км над рівнем моря і вимагає помірного кількості опадів. У висоту арабіка досягає 4,5 метрів. Зерна досить великі, овальної форми. Дерево досить проблемне з точки зору хвороб і нападу шкідливих комах.
Сорт робуста почав набирати свою популярність в Уганді після закінчення Другої Світової війни. Одними з головних причин цього стали приваблива ціна і яскраво виражений смак. Виростає це дерево на висоті до 0,8км над рівнем моря, любить тепло і вологу. Виростає робуста до висоти 6,5 м. Зерна за своєю формою маленькі і круглі. Цей вид кавового дерева зазвичай приносить великий урожай, абсолютно не вибагливий у догляді і мало схильний до хвороб і стійко переносить атаки комах.
Хімічний склад зерен кави
За вмістом хімічних елементів ці два сорти кави сильно відрізняються один від одного. Наприклад, арабіка містить в два рази менше кофеїну. А адже він дає можливість підбадьоритися, поліпшити роботу мозку і надає каві особливу гірчинку. При зловживанні їм можуть з'явитися певні проблеми зі здоров'ям.
Але надати енергії може не тільки кофеїн, але і ліпіди. У арабіки їх частка досягає 17%, а в робусті - не більше 11,5%. Ліпіди необхідні для засвоєння деяких видів вітамін. До того ж їх процентний вміст, безумовно, відбивається на смаку напою. Цей факт підтверджений дослідженнями фахівців.
Рекомендуємо спробувати:
Ціна від 109 грн |
Ціна від 120 грн |
Ціна від 120 грн |
Ціна від 145 грн |
Ціна від 175 грн |
Ціна від 130 грн |
Ціна від 150 грн |
Кава Арабіка Costa Rica Tarazzu Ціна від 160 грн |
Кава Ethiopia Gambella Natural Ціна від 165 грн |
Ще однією важливою відмінністю за хімічним складом є наявність цукру. У зерні арабіки його в два рази більше, ніж в робусті. Кількість цукру грає роль на смакові якості кави після обсмаження. Саме він дає арабіці ні з чим незрівнянну фруктово-ягідну кислинку.
Різниця сортів арабіка і робуста за ціною
Зерна сорту робуста майже в 2 рази дешевше арабіки. Це є однією з причин такої популярності цього виду кави. Через це найчастіше його застосовують в сумішах еспресо. Це не тільки здешевлює їх, але і допомагає отримати хорошу піну. Розчинна кава, також, в основному зроблений з цього дешевого сорту.
Але не варто забувати, що через високий вміст кофеїну робусту слід вживати дуже акуратно. Та й цінителі вишуканого смаку кави навряд чи будуть його любителями. Для повної насолоди прекрасним смаком кави вони можуть без праці вибрати відмінні сорти арабіки.
Вибирайте і пийте тільки найкращу каву.
А замовити кращий зернова кава в Києві тепер ще простіше! Доставка Новою поштою - безкоштовно!
З повагою, ваш інтернет-магазин свіжообсмаженої кави КофеБокс.