Бленди
Бленд кави - багато людей зустрічалися з цим терміном, але не всі до кінця розуміють, що ж це таке. Саме англійське слово «blend» дослівно перекладається, як «змішання», і всю суть такий переклад відображає повною мірою. Сьогодні ми поговоримо про комбінуванні кавового зерна, про те як, навіщо і за якими принципами це відбувається.
Бленд кави - складні процеси народжують складний смак
Кожна кава володіє своїми власними унікальними смако-ароматичними характеристиками, які продиктовані місцем зростання, критеріями відбору бобів, методом їх обробки та іншими особливостями. Кожен приготований напій буде унікальний по-своєму, але, крім переваг, у кожного сорту можуть бути і власні недоліки.
Для чого потрібен бленд кави?
Бленди складаються таким чином, щоб компенсувати недоліки одного зерна і підкреслити достоїнства іншого, створивши цілісну композицію. Таку працю можна порівняти з роботою флориста, який підбирає найбільш красиве поєднання кольорів. Хоча, завжди залишаються і ті люди, яким не потрібні флористи, адже вони люблять тільки троянди.
Незважаючи на це, кава зернова, купаж якої володіє більш багатою смаковою гаммою, користується і порівняно великим попитом. Домінуюча частина продаваного в усьому світі кави припадає саме на цю категорію і такий стан справ теж дуже показовий.
Якими бувають кавові суміші (купажі)?
Всупереч розхожій думці, кавовий купаж складається не тільки зі змішання Робусти і Арабіки в різних пропорціях, принципи складання композиції набагато складніші. Цілком можна зустріти і моносортовой купаж, який буде складатися з різних сортів Арабіки, наприклад.
Коли складається купаж кави зернової Арабіки, то враховуються такі характеристики як: щільність, солодкість, кислотність, міцність. Крім того, не варто забувати і про аромат, і про ступінь обсмаження. Ще одна важлива переваги бленда - сталість смаку. У кожного типу зерна є свій власний час дозрівання, збирання врожаю і т.д. Таким чином, протягом року абсолютно точно є час, коли для якогось конкретного сорту "не сезон". З блендами такої проблеми немає, адже його складові взаємозамінні і необхідну композицію складуть все-одно.
Комбінація Арабіка - Робуста - це теж досить поширене явище. Почнемо з того, що на таких міксах в основному працюють великі кав'ярні. Додавання такого, як вважається, менш почесного виду, дуже часто лише йде на користь напою, для якого міцність важлива не менше, ніж смакові букети.