Еспрессо знаходиться в списку лідерів популярних рецептів приготування кави. Чашечку насиченого напою з характерною пінкою можна замовити практично в будь-якому кафе чи придбати в кавовому автоматі, численна кількість яких розташоване на вокзалах, в торгових центрах і в прохідних місцях на вулицях.
Як з'явився цей рецепт приготування і чим він підкорив серця жителів різних країн?
Перша еспресо-машина була винайдена на початку 20 століття. Мотивацією винаходу стало бажання збільшити прибуток з продажу кави шляхом скорочення часу на його приготування. Тривале чаклунство над джезвою створювало черги і деякі відвідувачі не погоджувалися втрачати час. Існує дві версії перекладу назви цього напою. За однією з них, слово «еспресо» означає швидкий, а за іншою - відображає суть приготування.
Рекомендуємо спробувати:
Ціна від 109 грн |
Ціна від 120 грн |
Ціна від 120 грн |
Ціна від 145 грн |
Ціна від 175 грн |
Ціна від 130 грн |
Ціна від 150 грн |
Кава Арабіка Costa Rica Tarazzu Ціна від 160 грн |
Кава Ethiopia Gambella Natural Ціна від 165 грн |
Як приготувати каву еспресо?
Принцип роботи машини для приготування еспресо полягає в тому, що через мелену каву пропускається під тиском гаряча вода. Приготування напою вимагає особливого помелу кавових зерен. Дрібний пил, підходящий для східного рецепта, не годиться, тому що надає кінцевому продукту гіркуватий смак. Занадто великі крупинки теж не підходять - вони не встигають збагатити воду смаковими і ароматичними властивостями, в результаті в чашці виявляється рідина, що віддалено нагадує знаменитий насичений еспрессо.
Вживання кави еспресо
Пити зернову каву, приготовану під тиском, рекомендується відразу ж - кожна хвилина очікування погіршує його смак і аромат. Саме з цієї причини точки приготування еспрессо завжди обладнуються барними стійками, що дозволяють насолодитися напоєм не відходячи «від каси».
Що відрізняє справжній еспресо від інших видів кави?
Звичайно ж, знаменита пінка, яку гурмани називають звучним словом «крема». Пінка повинна бути світло-коричневою, товщиною не менше 2 мм і залишатися неушкодженою навіть після перемішування. Справжній еспресо завжди залишає сліди від пінки на краях чашки, якщо цих слідів немає, значить, для приготування були взяті зерна сумнівної якості.
Кавові гуру по одній тільки пінці можуть визначити, з якого виду кави приготован напій. Якщо використовували зерна Арабіки, то крема матиме світло-горіховий відтінок і еластичну структуру. У тих випадках, коли за основу беруться зерна робусти або використовуються суміші декількох сортів, на поверхні з'являються світло коричневі смужки і більш темні розводи.
Еспрессо подають в невеликих фарфорових чашках. Для поліпшення сприйняття разом з кавою приносять склянку кип'яченої води, іноді її трохи підкислюють соком лимона, хоча фахівці CoffeeBox завжди рекомендують пити цей напій є без будь-яких добавок.