Багато хто плутає латте і капучіно. Обидва напої схожі тим, що їх готують з кавою та молоком, але пропорції складових - відрізняються, і подають їх по-різному. Латте це гарячий коктейль зі слоїв, один з інгредієнтів якого - кава еспресо, а капучино - кава, приготована особливим способом.
З історії походження латте
Назва латте народилося з словосполучення «caffè latte», перекладається з італійської як «кава з молоком», але для простоти його скоротили. В Італії, де напій і з'явився, його люблять готувати вдома в блендері, використовуючи для приготування зерна кави мокко - різновиди арабіки, і подають на сніданок. У сучасному варіанті в складі латте замість кави можуть бути чай або мате.
Рекомендуємо спробувати:
Ціна від 109 грн |
Ціна від 120 грн |
Ціна від 120 грн |
Ціна від 145 грн |
Ціна від 175 грн |
Ціна від 130 грн |
Ціна від 150 грн |
Кава Арабіка Costa Rica Tarazzu Ціна від 160 грн |
Кава Ethiopia Gambella Natural Ціна від 165 грн |
Назва капучино походить від італійського назви представників чернечого ордену «cappuccino». У 17 столітті назва капуцинів позначало і колір їх облачення - воно було червоно-коричневим, а в 18 столітті так стали називати каву з яєчними жовтками і вершками - напій мав такий же колір. У 20 столітті назва міцно закріпилася в італійській мові. Класичний капучино готується з кавоварки. На батьківщині напою, в Італії, це традиційний кава на сніданок з булочкою.
Відмінності латте і капучіно
Латте складається з 1 частини еспрессо, 2 частин молока і 1 частини пінки. У капучино обсяг самої кави більше - готується з рівних частин еспресо, молока і пінки. Відрізняються напої міцністю, смаком і ароматом. Латте ніжніше, не так міцний, аромат його набагато м'якше. У капучино же яскравий смак еспресо лише трохи згладжується молоком.
До напоїв по-різному збивають молочну піну. Загальна вимога - піна повинна бути однорідною, в ній не може бути бульбашок повітря. У латте піна легка, у капучино густа і щільна. На правильно збитою пінці капучино утримується висипаний в неї цукровий пісок.
Різниться і сервіровка. Капучино подається в товстостінних керамічних чашках обсягом не більше 210 мл, у чашок розширений верх, це потрібно, щоб піна тримала оптимальну висоту. В ідеалі, так, як це робиться на батьківщині напою - в Італії - в чашках, нагадують мисочку з ручкою. Перед тим, як розлити каву, чашки підігрівають, тому в закладах, де готують капучіно, вони, як правило, стоять на кавомашині, щоб завжди були теплими. Латте розливають у високі термостійкі скляні айриш-келихи у формі конуса обсягом 240-360 мл.
Таким чином, ці напої розрізняються смаком за рахунок кількості в них молока і способом подачі, який суб'єктивно впливає на сприйняття смаку.