Як оцінити кавовий напій

Как оценить кофейный напиток

У кавових напоях існують головні категорії професійної оцінки якості у експертів. В улюбленій всіма каві http://coffeebox.ua цінується окремо: смак, приголомшливий аромат, поняття букета і оцінка кислотності, а також баланс, його щільність, обов'язковий післясмак і складність компонетів.

Критерії кави

  1. Головний критерій оцінки - це смак, його кожен відчуває при першому ковтку напою. Решта категоріїв (аромат, зміст і складність) розглядають значно пізніше.

Професійні дегустатори при описі гри смаку кавових напоїв використовують наступну термінологію: «багатий» або «гармонійний», явно «володіє характером» і ін.

Рекомендуємо спробувати:

Кава CoffeeBox Espresso

Ціна від 109 грн 

Вибрати фасовку

Кава CoffeeBox Blend # 2

Ціна від 120 грн

Вибрати фасовку

Кава
Арабіка Brasil Santos

Ціна від 120 грн

Вибрати фасовку

Кава CoffeeBox SweetBerry

Ціна від 145 грн

Вибрати фасовку

Кава
Арабіка Ethiopia Sidamo

Ціна від 175 грн

Вибрати фасовку

Кава Арабіка Colombia Supremo

Ціна від 130 грн

Вибрати фасовку

Кава
Арабіка Nicaragua SHG

Ціна від 150 грн

Вибрати фасовку

Кава Арабіка Costa Rica Tarazzu

Ціна від 160 грн

Вибрати фасовку

Кава Ethiopia Gambella Natural

Ціна від 165 грн

Вибрати фасовку

 

Повний каталог зернової кави

  1. Ніжний аромат - запах, властивий певному сорту, залежить від якісті та свіжості зерен кави.

У розмелених і свіжообсмажених кавових зернах аромат має велику насиченість. Його інтенсивність визначається, як сильна, іноді помірна або слабка. Залежана кава завжди видасть зіпсований запах.

  1. Важливий елемент оцінки - кислотність кави. Саме вона розкриє неповторну гостроту його смаку, властиву визначеному виду кави.

Кислотність не залежить від сили або тривалості обсмаження. У всіх видів гіркої кави, а також при неправильному обсмаженні буде кислий присмак, це не кислотність.

  1. Оригінальність поєднання декількох понять (смаку, його аромату і приємного післясмаку) в каві називається букетом. Саме строгими пропорціями домагаються незвичайного букета в різних сортах зерен. Як наприклад, в каві CoffeeBox Espresso
  2. Смаковий відтінок або післясмак відчувається вже після випитої чашки чарівного напою. Насичені смачні напої можуть мати добре виражений тривалий післясмак.
  3. При порівнянні насиченості кави, з'являється інша категорія оцінки - щільність. Для визначення повноти улюбленого напою додається молоко.

При явному домінуванні кавового смаку ми п'ємо дуже насичену каву, а при домінанті молока - кава відноситься до легких сортів. Також на повноту кави може впливати безліч факторів, найбільш важливий - метод збору кавових зерен, подальша їх обробка, а потім і обсмаження.

  1. Баланс - коли відбувається дегустація кавових напоїв, досвідчені дегустатори визначають різні характеристики сортів кави.

Баланс - це визначена в кавовому напої врівноваженість або єдність (збалансованість) всіх смакових якостей. Всі компоненти повинні гармонійно поєднуватися.

  1. Складність - смакові відчуття можуть чергуватися або як би нашаровуватися один на одного. Це поняття складності кавового напою, фахівці називають «складний зміст смаку».

Саме складність кави приносить гурманам неповторне задоволення від різноманітних відтінків смаку.


Попереднє повідомлення Пізніша публікація