Як вибрати правильний помел кави

Как выбрать правильный помол кофе

Від правильності помелу залежить те, який саме напій виявиться в чашці, наскільки зерно зможе віддати приховане в ньому багатство смаку і аромату. Невдалий помел може зіпсувати навіть самий перевірений і надійний рецепт приготування кави.

Варіанти помелу кави

Надтонкий помел кави (для турки, заварювання в чашці). На дотик розсипчастий, схожий на цукрову пудру або муку.
Тонкий помел кави (для Рожкової кавоварки). Кава м'яка на дотик, виглядає як дрібна сіль.
Середньо-тонкий помел. Схожий на дотик на дрібний пісок.
Середній помел. Схожий на дотик на вигляд на річковий пісок.
Грубий помел. Схожий на дотик і вид на морську сіль.
Дуже грубий помел. Схожий на дотик на мелений перець.

Увага! Допоможемо визначити ступінь помелу кави для кавомашини. Роблячи замовлення онлайн на нашому сайті, вам досить просто вказати спосіб, яким ви зазвичай заварюєте каву (або тип/модель кавомашини), і ми самостійно виконаємо помел зерен, який підійде вам ідеально.

Способи помелу кави для різних рецептів

Щоб насолодитися улюбленим напоєм і не отримати неприємний присмак, необхідно точно розуміти, який помел для якого способу приготування кави стане в нагоді.

  1. Для заварювання в чашці. Його ще можна зустріти під назвою «по-варшавський». Мелену каву досить залити окропом, накрити на пару хвилин і потім можна насолоджуватися приємним напоєм. Для цього способу ідеально підходить тонкий помел.
  2. Для турки знадобиться надтонкий помел, в домашніх умовах так змолоти важко, тому бажано відразу при замовленні вказувати, що Вам потрібен помел під турку, і ми на професійній кавомолці зробимо екстра тонкий помел для Вас. У процесі варіння утворюється суспензія, напій виходить густим і насиченим, йому дають кілька хвилин, щоб гуща осіла.
  3. Для приготування смачного еспресо знадобиться спеціальний помел зерна, за розміром фракцій - трохи крупніше тонкого. Якщо перемолоти зерна в пил, то напій отримає занадто яскраву гіркоту.
  4. Для приготування в кавоварці гейзерного типу, аеропрессі рекомендується вибирати тонкий або середній помел. Звичайно, міцність напою буде менше, але і фільтри не заб'ються. Важливо пам'ятати, що кавова гуща - це не тільки джерело смаку, але при неправильному підборі - спосіб швидко зіпсувати кавоварку.
  5. Для кемекса і пуровера використовують середню фракцію. Остаточний вибір розміру фракцій залежить від фільтра і величини отворів. Занадто дрібні частинки просто проваляться в напій.
  6. Для бразильського відкритого способу заварювання в чашці і для кавоварок крапельного типу потрібні великі фракції меленого зерна.
  7. Для френч-преса потрібен грубий помел. У смаку проявиться кислинка, яка подобається не всім людям. Є моделі френч-преса з фільтром з нейлону або американського типу, в них можна використовувати середню фракцію.

Як помел кави впливає на смак

Коли в змелене зерно потрапляє окріп, відбувається екстракція. Під цим процесом розуміється розчинення натуральних компонентів, що міститься в каві. Це в підсумку призводить до появи характерного смаку і аромату.

У екстракції є три стадії:

  1. Виділяються речовини, які відповідають за кислинку арабіки.
  2. Розчиняються сполуки, ефірні масла, що додають додаткові нотки шоколаду, фруктів або ягід.
  3. Посилюється гіркота за рахунок підвищення концентрації кофеїну, таніну і продуктів розпаду хлорогенова кислоти.

Вибираючи спосіб заварювання важливо розуміти, що тривалість кожної стадії екстракції безпосередньо впливає на отриманий напій, змінюючи співвідношення міцності і смаку.

Любителі кави знають, що на смак впливає навіть погода і пора року. Коли на вулиці волого, панує холод або прохолода, каву найкраще молоти крупно. У суху і жарку погоду ідеальний напій вийде з тонкого помелу, тому що волога з кавового зерна випаровується сильніше, змінюючи смакові відчуття.

Від правильного помелу залежить смак і аромат кави, а значить, і ваш настрій.

Оформляючи замовлення онлайн на сайті coffeebox.ua, вкажіть - Потрібен помел! - і спосіб заварювання, і ми зробимо ідеальний помел, щоб ви могли відчути всі грані смаку обраного кави.

Рекомендуємо спробувати:

Кава CoffeeBox Espresso

Ціна від 109 грн 

Вибрати фасовку

Кава CoffeeBox Blend # 2

Ціна від 120 грн

Вибрати фасовку

Кава
Арабіка Brasil Santos

Ціна від 120 грн

Вибрати фасовку

Кава CoffeeBox SweetBerry

Ціна від 145 грн 

Вибрати фасовку

Кава
Арабіка Ethiopia Sidamo

Ціна від 175 грн

Вибрати фасовку

Кава Арабіка Colombia Supremo

Ціна від 130 грн

Вибрати фасовку

Кава
Арабіка Nicaragua SHG

Ціна від 150 грн

Вибрати фасовку

Кава Арабіка Costa Rica Tarazzu

Ціна від 160 грн

Вибрати фасовку

Кава Ethiopia Gambella Natural

Ціна від 165 грн

Вибрати фасовку

 

Повний каталог зернової кави


Попереднє повідомлення Пізніша публікація